kWh или kW

Когато обсъждаме използването на енергия е лесно да смесим Киловат (KW) и Киловатчас (KWh).
лого на go green bg
GO GREEN
Блог
29/5/2023
-
4
минути четене
0%
100%

Основната разлика между kWh и kW е мерната единица. Просто обяснено, киловатът (kW) е единица за мощност, докато киловатчасът (kWh) е единица за енергия; мощността е скоростта, с която нещо консумира енергия, докато енергията е способността да се извършва работа.

Киловатът е единица за мощност, която има голямо значение в ежедневието — това е основната единица, използвана при рутинното измерване на електрическа енергия. Всички уреди и джаджи във вашия дом консумират електричество, измерено в киловати (kW).

Киловатите се основават на ватове (W). Причината да се използват киловати вместо ватове се дължи на обема електричество, което почти всички уреди използват.

Киловатчасът измерва енергията, която уредът използва в киловати на час. Например, ако използвате 2000-ватова пералня за половин час, вие консумирате 1 kWh енергия.

Вашата консумация на киловатчас зависи от това колко вата използват вашите уреди и колко често ги използвате. Когато видите kWh в месечната си сметка за енергия, това е измерване на мощността на вашите електрически уреди и времето, през което ги използвате.

| Как можем да спестим?

Средно едно домакинство изполва между 28 kWh и 30 kWh дневно. Месечно това се равнява на 850 – 900 kWh. За да спестите можете да намалите сметката си за електричество, като сте енергийно съзнателни и следвате някои лесни практики за пестене на енергия.

Заменете крушките с нажежаема жичка с енергоспестяващи светодиоди (LED) и придобийте навика да изключвате осветлението, когато излизате от стаята. Същото се отнася и за другите електрически уреди като климатици и компютри. Изключвайте от контакта уредите, които не използвате често като зарядно за телефон.

| Колко мощна фотоволтаична система ще трябва за захранване на един дом?

Разбира се няма фиксирана ФВ система за всяка една къща. Една система зависи от географското местопожение на къщата, засенчването от дървета, прахта и много други фактори. При добри кондиции ето какво може да се постигне с различни по мощност ФВ системи, ако панелите които ще използвате са по 450W.

1Kw – Няколко от днешните домакински уреди използват няколко kW мощност като печка, пералня или бойлер, ще позволи ползването на телевизор, осветление и други домашни уреди.

5kW – Такава фотоволтаична система може и да задоволи нуждите на почти всичко в един малък дом.

10kW – За толкова мощна система ще са нужни приблизително 22-23 панела по 450W, които ще имат потенциала за захранят всичко в къща с 5 спални.

| Факти, свързани с киловатите

Знанието е сила и знаейки повече за киловатите – заедно с това колко са необходими за работата на електрическите уреди – може да помогне за постигане на по-екологично бъдеще. Ето няколко полезни факта и статистики, свързани с вашия дом и киловати :

Печенето използва повече от пърженето: 3,2 kW на час в сравнение с 2,4 kW на час.

Сушилните за дрехи използват oколо 2,7 KWh на зареждане — това е над 200 kWh на година, ако се пере само два пъти седмично.

Охлаждането на домовете през лятото използва близо 30 kWh на ден със стандартен климатик.

Компактните флуоресцентни крушки използват само 0,025 kWh на час — замяната на старите крушки в дома ви с тези енергийно ефективни крушки може да спести до 75%, когато става въпрос за разходи за осветление!

лого на go green bg
Намираш го информативно? Абонирай се!
👍
3д изображение слънце