Домашно почистване на соларни панели

Това включва внимателно премахване на прах, листа и други замърсявания с мека четка, което помага за поддържането на ефективността на панелите.
лого на go green bg
GO GREEN
Блог
29/5/2023
-
5
минути четене
0%
100%

Слънчевите панели изискват пряко излагане на слънчева светлина, за по-ефективно функциониране. Колкото по-добро е излагането на слънчева светлина, толкова по-голямо количество енергия се произвежда. Освен това, ако закупите комплект слънчеви панели, инвестицията може да се окаже неуспешна поради ниска ефективност в резултат на неправилно почистване. За да се предотврати това, трябва да се предприемат правилни процедури за почистването им.

| Редовно ли се почистват слънчевите панели?

Повечето специалисти могат да се съгласят, че трябва да се почистват средно веднъж на всеки шест месеца. Въпреки това, има случаи, в които може да се нуждаете от това измиване по-често.

Например, ако живеете в по-сух климат, тогава върху панелите може да се натрупа много прах, особено след лятото, в който случай може да се възползвате от 2-3 почиствания годишно. Това също важи, ако сте в горска местност, където проблем може да са падащите листа, птичите отпадъци или други нежелателности.

| Самопочистване на панели

В повечето случаи дъждът ще бъде достатъчен, за да поддържа естествено и безопасно вашите слънчеви панели чисти и без отпадъци, които биха могли да намалят производството. Нормалните валежи могат да изплакнат прахта и да поддържат ефективността на слънчевите панели около 95 процента от максималния им капацитет.

Снегът върху слънчевите панели не се нуждае от задължително премахване – обикновено той ще се изплъзне сам. Повечето панелни инсталации са наклонени под ъгъл и снегът естествено ще се изплъзне, докато се топи. Разбира се и в такива случаи периодичното почистване на сняг е възможно, ако той е мокър и не се разтапя.  Ако снегът продължава да се задържа върху панелите ви, можете да се обадите на специалист, или да инвестирате в инструменти като гребло за сняг, което улеснява безопасното премахване на снежната покривка върху слънчевите панели. Но е важно да се внимава на покрив покрит със сняг и/или лед.

| Опасности при почистване

Не се качвайте на покрива без някакъв вид предпазване от падане (това също означава да НЕ използвате панелите като начин за осигуряване на позицията си на покрива). Всъщност пренебрегването на вашата безопасност може да се окаже рискован ход за вас и панелите. Това може да причини нараняване или загуба на производство. Почистването може да бъде по-сложно, ако имате слънчеви стелажи на покрива си. Докато почиствате повърхността на панела, не използвайте метални предмети. Дори малки драскотини по панела могат да повлияят на неговата ефективност. Най-доброто оборудване включва мека кърпа, нежна четка, ръкавици, малка чистачка и малко сапун (ако е необходимо). Много препоръчително е да се обадите на професионалист, който ще знае какво да прави.

| Как да ги измием/почистим?

Първо, първо трябва да изключите системата. Не забравяйте да изключите и AC и DC изолаторите, тъй като течността и електричеството не са приятели. Преди да започнете почистването на слънчевите панели, не забравяйте да прочетете препоръката на производителя за почистване на соларен панел. През горещите дни на лятото панелите стават твърде горещи за докосване. Затова изберете относително хладен ден за почистване.

Ако е възможно, за предпочитане е да почистите панелите си от земята, въпреки че може да е трудно да намерите инструменти за почистване, достатъчно дълги, за да достигнат до вашата инсталация.

Като начало използвайте градинския маркуч, за да измиете прекомерна мръсотия или птичи нежелателности. Следващата стъпка е да почистите добре панелите. За тази цел може да смесите топла вода и сапун. Вземете парче мека кърпа, за да нанесете почистващия препарат и премахнете петната.

За да изплакнете използвайте градинския маркуч отново и по същия начин, по който стъклочистачките трябва да се използват за завършване на чист прозорец, по такъв могат и да се избършат слънчевите панели, за да предотвратят засъхнали водни петна и засенчване на слънчевите панели.

СЪВЕТИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ
  • Не почиствайте слънчевите панели на покрива си по време на лошо време, т.е. силен вятър или силен дъжд
  • Уверете се, че повърхността на покрива е суха и нехлъзгава
  • Покривът трябва да е достатъчно здрав, за да издържи тежестта ви
  • Винаги носете необходимата предпазна екипировка, включително ръкавици, каска и твърди обувки
  • Докато почиствате слънчевите панели, не работете сами. Помолете някой от членовете на вашето семейство или приятел да остане близо до вас, докато изпълнявате тази задача

лого на go green bg
Намираш го информативно? Абонирай се!
👍
3д изображение слънце